INTERMITTENT FASTING


WAT IS HET EFFECT VAN INTERMITTENT VASTING OP METABOLISME?

Dit was een vraag die kreeg na aanleiding van een video over metabolisme. Deze video kun je hier bekijken: https://www.instagram.com/sharonkiewietpt/ of youtube: https://youtu.be/bu2Q6_BoEuY

Intermittent Fasting is een verzamelnaam voor verschillende vast protocollen. Het wordt ook wel Intermittent Energy Restriction genoemd, omdat voeding altijd energie is. Dus als jij geen voeding binnen krijgt voor langere periodes, krijg jij ook geen energie binnen.

Dit kan een aantal metabolische voordelen hebben, dus daarom is het antwoord op de vraag;

Intermittent fasting kan een effect hebben op de metabolische snelheid, doordat:

  • Bloeddruk verlaagd
  • Inflammatie verminderd
  • Oxidatieve stress afneemt
  • Verhoogde cel transformatie plaatsvind

Dit resulteert vervolgens in beter herstel, snellere vet verbranding en verhoging van groeihormoon productie.

Ook “kan” het een positief effect hebben op je

  • Honger controle
  • Bloedsuiker controle
  • Cardiovasculaire functie
  • Effectiviteit van Chemothera

Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende protocollen zijn voor intermitterend fasting. Het is per persoon verschillend hoe je dit toepast. Het kan liggen aan onderliggende klachten die invloed kunnen hebben op de tijden waarop je eet. Ook ligt het aan hoe jouw dag eruit ziet, of je overdag of s’nachts werkt, hoeveel jij sport en wat je doelen zijn.

Intermittent vasting is geen quick fix. Je kunt intermittent fasting eenmalig doen of in je lifestyle implementeren. Het heeft weinig zin om dit voor een korte tijd toe te passen, tenzij je na deze fast weer heel rustig opbouwt en goed de tijd neemt om weer zonder vast de dag door te komen. In mijn persoonlijke ervaring is dit vaak erg lastig en resulteert dit vaak in een terugval van symptomen of gewichtstoenamen.

Als je intermittent fasting voor de korte duur toepast dan is dat in feite een crash dieet. Je moet je afvragen of je om de juiste redenen met deze methode begint.

VOORBEELDEN VAN INTERMITTENT VASTING

1 x PER WEEK/MAAND/JAAR een volledige dag vast: Hier geld hetzelfde als de volledige eenmalige dag vast, alleen dan regelmatiger. Dit kun je zelf bepalen uit studies is gebleken dat dit twee keer per week doen is te veel en zal een negatief effect hebben.

PERIODIEKE FAST: Deze fast bestaat uit een dagelijkse eet periode van 8 uur en vervolgens een vast van 16 uur. Dit kun je zelf plannen. of je nu s’ochtends of s’avonds fast het is aan jouw en wat het beste past bij jouw leefstijl.
Het is belangrijk dat je Intermittent vasten pas gaat proberen als je eigen bestaande lifestyle al op orde is. Je moet deze methode zeker niet toepassen als je moeite hebt je eigen voeding te plannen, last heb van overeten en/of psychologische klachten rondom voeding hebt. Intermitterend vasten word dan problematisch en kan dan een negatief effect hebben. Als laatste wil ik je zeggen dat je ten aller tijden all je macro voedingstoffen binnenkrijgt. Een goed balans van koolhydraten, vet en eiwit. Is dit niet het geval dan zul je nog steeds geen voordelen ervaren. Het is belangrijk dat je hier verstandig mee omgaat.

Disclaimer: Ik zou zelf nooit aanraden intermittent fasting te gebruiken als behandeling voor kanker. Wel geloof ik zelf dat intermittent fasting een positief effect zou kunnen hebben. De keuze is algeheel aan jouw of je intermittent fasting gaat toepassen.

Bron: EXPERIMENTS WITH INTERMITTENT FASTING. Dr. John Berardi with Dr. Krista Scott-Dixon and Nate Greenlider


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *